Einde schooljaar: afscheid nemen van je lieve juf of meester

Gepubliceerd op 12 juni 2024 om 12:43

Het eind van het schooljaar komt in zicht. Nog maar een paar schoolweken en dan begint de zomervakantie. Misschien komt je kind na de vakantie wel in een andere groep, bij een andere juf of meester, start hij/zij wellicht op een geheel andere school of... komt het weer terug in dezelfde klas! Feit is in ieder geval dat ieder kind (voor een tijdje) afscheid moet gaan nemen van zijn of haar juf/meester, leidster/leider, BSO begeleider/begeleidster. In deze blog bespreken we de verschillende emoties die kinderen kunnen ervaren aan het einde van het schooljaar en geven we tips om hen te ondersteunen bij het afscheid nemen.

Het einde van het schooljaar is een bijzondere tijd vol emoties en verandering. Voor veel kinderen betekent het niet alleen het begin van een lange zomervakantie, maar ook het afscheid nemen van een vertrouwde omgeving, leraren en klasgenoten. Dit kan voor zowel kinderen als ouders een intense en soms uitdagende periode zijn. Aan de ene kant is er de opwinding van een welverdiende vakantie, maar aan de andere kant kan het afscheid nemen van vrienden en vertrouwde routines gevoelens van verdriet en angst oproepen.

Als ouder kun je een belangrijke rol spelen in het begeleiden van je kind door deze emotionele achtbaan. Door aandacht te besteden aan de gevoelens van je kind en samen vooruit te kijken naar de toekomst, kun je helpen om deze overgang soepel en positief te laten verlopen. Het is een tijd om te reflecteren op het afgelopen schooljaar, de successen te vieren en je kind voor te bereiden op wat komen gaat.

Laten we samen kijken naar de verschillende emoties die je kind kan ervaren en hoe je hen kunt ondersteunen om met deze veranderingen om te gaan. Kinderen kunnen verschillende gevoelens hebben als het schooljaar ten einde loopt. Hier zijn enkele veelvoorkomende emoties die je kind kan ervaren:

 1. Blijdschap en Opwinding: Veel kinderen kijken uit naar de zomervakantie, naar het spelen met vrienden, dagjes uit en misschien zelfs een gezinsvakantie.
 2. Verdriet: Het afscheid nemen van klasgenoten, geliefde leraren en het vertrouwde klaslokaal kan moeilijk zijn.
 3. Nervositeit en Angst: De overgang naar een nieuwe klas, nieuwe leraren en misschien zelfs een nieuwe school kan spannend, maar ook beangstigend zijn.
 4. Trots en Zelfvertrouwen: Kinderen voelen zich trots op wat ze hebben bereikt en op wat ze hebben geleerd.

Tips om met Afscheid en Veranderingen om te Gaan

 1. Praten Over Gevoelens:
  Moedig je kind aan om over zijn of haar gevoelens te praten. Luister actief en geef erkenning aan hun emoties. Zeg bijvoorbeeld: "Ik begrijp dat je verdrietig bent omdat je je juf gaat missen."

 2. Vier de Successen:
  Maak een feestelijke gebeurtenis van het einde van het schooljaar. Organiseer een klein feestje of een speciale maaltijd om de prestaties van je kind te vieren.

 3. Creëer Herinneringen:
  Help je kind herinneringen vast te leggen. Dit kan door middel van een fotoboek, een afscheidskaart voor de leraar, of een herinneringsdoos met werkjes en foto's van het schooljaar.

 4. Bereid Voor op de Toekomst:

  Bespreek wat het volgende schooljaar in petto heeft. Praat over de nieuwe dingen die ze gaan leren en de nieuwe vrienden die ze zullen maken. Dit kan helpen om de angst voor het onbekende te verminderen.

 5. Plan Leuke Activiteiten voor de Zomer:
  Maak samen een lijst van dingen die je kind deze zomer wil doen. Dit kan iets groots zijn zoals een vakantie, of iets kleins zoals een dagje naar het zwembad. Het hebben van leuke dingen om naar uit te kijken kan helpen om het verdriet van het afscheid te verzachten.

 6. Bezoek de Nieuwe School of Klas:
  Als je kind naar een nieuwe school of klas gaat, probeer dan een bezoek te regelen. Het zien van het nieuwe gebouw, het ontmoeten van de nieuwe leraar en het verkennen van de nieuwe omgeving kan veel onzekerheid wegnemen.

 7. Blijf in Contact:
  Moedig je kind aan om contact te houden met vrienden van de oude klas. Dit kan door middel van speelafspraken, telefoongesprekken of videobellen. 

Het einde van het schooljaar is een tijd van reflectie en verandering. Door je kind te ondersteunen en te begeleiden door deze gevoelens, help je hen om zelfverzekerd en positief de toekomst tegemoet te gaan. Vergeet niet om zelf ook te genieten van deze tijd, want voor je het weet is de zomervakantie voorbij en begint er weer een nieuw avontuur!

Fijne vakantie! 🌞

Deel Jouw Ervaringen!

Heb jij tips of verhalen over het einde van het schooljaar? Deel ze in de reacties hieronder en laten we elkaar inspireren en ondersteunen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.